Chimia dintre plante și oameni
Îmi place să aflu și să experimentez lucruri noi despre sănătatea fizică și emoțională, să găsesc alternative sănătoase pentru mine, familia mea, prieteni și oamenii cu care lucrez.
Remediile simple și naturale sunt din abundență în natură.
Chimia a obținut rezultate minunate. Dar nici un laborator din lume nu va fi vreodată superior laboratoarelor minunate ce funcționează în celula vie. Niciodată nu vor putea imita metodele pe care le folosește natura pentru a realiza activitatea ei în plante și în corpul uman.
Folosite din cele mai vechi timpuri de greci, egipteni, chinezi și indieni, fitoterapia și aromaterapia, reprezintă două laturi principale ale medicinii alternative.
În ultimii ani, utilizarea uleiurilor esențiale și a plantelor medicinale prinde din ce în ce mai mult teren.
În acest articol am ales să vorbesc despre uleiurile esențiale.
De ce produc plantele uleiuri esențiale?
Uleiurile esențiale sunt o componentă vitală a sistemului imunitar al plantei. Plantele produc uleiuri esențiale pentru a se proteja de pericolele din mediul înconjurător.
Fiecare ulei esențial are propria categorie de proprietăţi, în funcţie de proporţiile şi combinaţiile care există în mod natural în acesta. Chimiştii au izolat ingredientele active în cazul unor uleiuri care, prin utilizarea lor practică, au dovedit că au efecte curative. Medicamentele s-au dezvoltat prin concentrarea acestor substanțe active. Fiecare ulei poate conţine însă până la două sute de compuşi chimici diferiţi. Interacţiunea acestora îi conferă uleiuIui „putere” şi îi reduce din posibilele efecte adverse, care însoţesc medicaţia sintetică.
Uleiurile esențiale sunt compuși volatili, lichide aromatice cu proprietăți antimicrobiene. Sunt extrase prin distilare sau presare la rece din flori, frunze, rădăcini, scoarță, semințe de plante.
Uleiurile esențiale sunt liposolubile.
Compușii uleiurilor esențiale conțin grupe funcționale din chimia organică, ce au următoarele efecte:
- Alcooli – arome relaxante, susțin circulația
- Aldehide – sprijină un metabolism sănătos, efect calmant
- Alchene – au beneficii antioxidante
- Esteri – eliberează emoțiile, calmează, echilibrează
- Eteri – calmează emoțiile, eliberează căile respiratorii
- Cetone – unele sunt energizante, altele stabilizează si echilibrează
- Fenoli – curăță și detoxifică, au beneficii care îmbunătățesc imunitatea
- Fenil-propene – susțin sănătatea și aspectul pielii
În corpul nostru sunt 100 de trilioane de celule. Fiecare din acestea are un ADN, în care se stochează: emoții, gânduri, temperament, personalitate.
Uleiurile esențiale sunt constituite din molecule foarte mici, ceea ce le ajută să se absoarbă ușor și rapid prin piele.
O picatură de ulei esențial pur, conține aproximativ 40 de milioane de trilioane de molecule. Când o picatură de ulei esențial pătrunde în organism, ea se distribuie la celule și ajunge la receptori. Compușii din uleiuri curăță receptorii celulari și apoi pătrund în celulă, unde vor reprograma informațiile corecte.
Membrana hemato-encefalică, ce protejează creierul, împiedică pătrunderea substanțelor toxice, nocive dar și a multor medicamente de sinteză care ar putea fi benefice. Există constituenți ai unor uleiuri esențiale, cum este cazul uleiului esențial de tămâie sau de santal, care pot traversa această barieră și au capacitatea de a interacționa cu receptorii pentru serotonină, dopamină, glicină, având efecte terapeutice. 98% din medicamentele de sinteza nu pot face asta!
Uleiurile esențiale care nu reușesc să traverseze această barieră pot acționa la nivelul bulbului olfactiv. Astfel ajung să activeze pe sistemul limbic. Toate uleiurile esențiale actionează pe sistemul limbic, cel ce este responsabil cu procesarea tuturor emoțiilor, amintirilor noastre.
O singură picătură de ulei esențial ajunge:
- în 22 secunde la creier!
- în 2 minute în fluxul sangvin!
- în 20 minute la fiecare celulă a corpului!
Putem folosi uleiurile esențiale în mai multe moduri:
- Difuzare – din aparate cu aer rece, inhalare direct din sticluță sau din palmele făcute cauș după aplicarea unei picături de ulei esențial.
- Topic – prin aplicarea pe piele, dupa diluarea (adecvată vârstei) cu un ulei vegetal de calitate (ulei de cocos fracționat, ulei de argan, ulei de migdale, ulei de jojoba, ulei de măsline)
- Intern, prin ingerare – în acest mod pot fi administrate doar uleiurile esențiale 100% pure, cu grad terapeutic.
Să vorbim pe scurt despre ce înseamna uleiurile esențiale terapeutice
Am fost întrebată frecvent de ce să cumpărăm uleiuri esențiale scumpe, când există pe piață tot felul de uleiuri la prețuri rezonabile. Recunosc, m-am întrebat și eu același lucru, cu ani în urmă, când am pășit în lumea aromaterapiei. Am citit multe studii clinice de specialitate, am testat pe propria piele multe mărci de uleiuri esențiale. Pot spune că acum am preferatele mele, produsele doTerra.
Pe mine produsele doTerra m-au convins intr-o perioada… „interesantă” a vieții mele. Acum le folosesc în familia mea, în terapii și lucrez cu ele din bucurie și entuziasm.
Uleiurile esențiale pure NU sunt simple „uleiuri ce miros frumos”, pe care le folosim la spa și… atât. Ele au fost utilizate dintotdeauna pentru terapii, pentru tratamentele diferitelor boli, acționând pe toate sistemele și organele din corpul uman.
Acum 10 ani în lumea uleiurilor esențiale nu erau reglementate metode care să ateste puritatea, așa că, orice sticluță ce conținea 1% ulei esențial (pe langă excipienți chimici) era considerată pură și bio.
Astăzi, conform legii, dacă o sticluță de ulei conține doar 5-10 % ulei esențial, aceasta poate fi etichetată ca fiind ULEI ESENȚIAL 100% NATURAL. Așadar, dacă este scris pe etichetă „organic”, „100% natural”, „bio 100%” etc., asta nu înseamnă că așa și stau lucrurile în realitate. Uleiurile esențiale de pe piața românească sunt contrafăcute în proporție de 80%. Adică ele conțin solvenţi sintetici sau au în compoziţie doar compuşi chimici „identic naturali” (trist, nu-i asa?…). Din punctul meu de vedere, uleiurile esentiale doTerra sunt o alternativă naturală a medicamentelor ce produc nenumărate efecte adverse, dar consider că există şi situaţii în care este necesară folosirea ambelor variante, completându-se foarte bine.
Uleiurile esențiale se impart în 4 grade diferite:
GRAD A – sunt uleiuri esențiale cu grad terapeutic. Se obțin doar din culturi organice, crescute în mediul lor natural, apoi distilate la temperatura indicată.
GRAD B – uleiuri esențiale de grad alimentar. Ele pot conține pesticide, fertilizatoare sau uleiuri de amestec. Ar cam trebui sa ne dea de gândit, nu-i asa?
GRAD C – uleiuri aromatice sau parfumate. De obicei conțin solvenți care sunt folosiți în procesul de distilare (pentru a obține o cantitate mai mare de ulei, mulți producători apelează la acești solvenți). Pot conține aceleași elemente chimice ca și uleiul de grad alimentar.
APA FLORALA – are o calitate înaltă doar dacă provine din procesul de distilare al uleiurilor cu grad de puritate A.
Testarea calității uleiurilor esențiale de către noi, este aproape imposibilă, cea mai sigură metodă fiind cu ajutorul cromatografelor. Un test simplu, pe care îl putem face acasă, este cel cu o coală albă de hârtie. Punem o picatură de ulei esențial și apoi lăsăm să se evapore. Cu cât uleiul este mai pur, cu atât mai curată va rămâne coala de hârtie. De aceea, putem aplica, liniștiți, uleiurile esențiale pure pe propria eşarfă, pe bluziţa copilului, pe fețele de perne, fără teama că le putem păta. Vă sfătuiesc să testați astfel doar uleiurile simple, nu amestecurile de uleiuri sau cele care sunt ușor colorate.
În SUA funcționează Institutul Roseman. Este unul din cele mai prestigioase, care studiază uleiurile esențiale. Specialiștii de aici au observat că există uleiuri esențiale ce au efect terapeutic la nivel celular. Și, încă ceva foarte interesant: efectele sunt date de ulei în ansamblul său! Dacă uleiul este descompus, efectele terapeutice nu mai sunt aceleași. Asta face imposibilă copierea uleiurilor de către o alta firmă. La acest institut, care, trebuie să subliniez, este unul independent, specialiștii au creat și dezvoltat o bibliotecă de uleiuri esențiale de puritate 100%, doTerra, pe care le folosesc drept etalon.
Un alt important laborator din SUA, independent și acesta, este Aromatic Plant Research Center (APRC), unde sunt efectuate teste pentru determinarea eventualelor pesticide, chimicale, metale grele. Au aparate performante ce detectează cele mai fine amestecuri contrafăcute.
După ce uleiul esențial este pur si testat este acceptat (fiind 100% pur), el este ambalat în recipiente (sticluțele ce ajung pe piață). Firmele producătoare care nu fac rabat de la calitate, asa cum procedează doTerra, pentru a se asigura că sunt respectate standardele de calitate, trimit, din nou, la testare, fiecare din aceste sticluțe cu uleiuri esențiale. Abia după ce se primește și de această dată unda verde, sunt livrate pe piață.
Compania doTerra își expune public rezultatele testelor. Acestea sunt accesibile oricui dorește. Dacă uleiul esențial este produs după anul 2016, se poate primi un document PDF cu testele uleiului din recipientul achiziționat (doTerra https://sourcetoyou.com/en/quality-reports).
În spitale și clinici din SUA, în unele creșe și grădinițe din Franța, sunt folosite deja uleiurile pure si testate doTerra, iar rezultatele sunt spectaculoase.
Noi folosim în familie uleiurile esențiale doTerra. Ne ajuta în multe situații: dureri de gât, tuse, dureri de măsele, constipație, indigestie și lista continuă. Le folosesc în cremele cosmetice, ca agenți pentru igienizare și, nu în ultimul rând, ca ajutor de nădejde în gestionarea stărilor emoționale.
Vă împărtășesc câteva din „rețetele” care fucționează pentru cei 3 copii ai mei (dar și pentru noi adulții):
Constipație – pe lângă alimentația bogată în fructe, legume crude, apă, folosim și 1-2 picături ulei esențial de ghimbir în amestec cu 1 linguriță de ulei măsline extravirgin, masate ușor pe burtică.
Tuse – un mecanism reflex de apărare al organismului prin care se elimina secrețiile din căile respiratorii. Pe noi, în funcție de tipul de tuse, ne-au ajutat:
- tuse seacă – ulei esențial de chiparos și syberian fir – difuzate
- tuse productivă – ulei esențial de cedru în amestec cu ulei vegetal, masat ușor pe piept și pe spate
- tuse convulsivă – ceai de cimbru: la o cană de apă(250ml) se adaugă o lingură de cimbru, se lasă la infuzat, iar după 10 minute se strecoară. Poate fi consumat de 3-4 ori pe zi.
Febră peste 38° C:
- comprese cu bitter suedez diluat cu apă – aplicate pe frunte
- ulei esențial de lămâie, mentă și lavandă, diluate în ulei vegetal și aplicate prin masaj ușor pe piept, spate, tălpi
Concentrare – Atunci când copiii își pregătesc lecțiile, difuzez în cameră sau îi pun să inhaleze din palme cate o picătură ulei esențial de mentă, portocală sălbatică și rozmarin.
Somn odihnitor – aplicăm câte o picatură ulei esențial de lavandă pe tălpi și ceafă.
Vreau să specific faptul că acest material reprezintă strict opinia și experienţa mea, el fiind oferit doar în scopuri informaţionale, NU ca sfat sau tratament medical. Recomand ca pentru orice problemă medicală să apelaţi la medicul specialist pentru stabilirea unui diagnostic corect. Prin ceea ce împărtășesc despre uleiurile esențiale pure doTerra NU îmi propun să transmit că acestea înlocuiesc mersul la specialist. Cu toate că au foarte multe beneficii, remediile naturale NU sunt medicamente, ele sprijină organismul în autovindecare. În funcție de chimia unică a propriului corp, fiecare primim de la uleiurile esențiale pure şi testate exact ceea ce ne este de folos.
Vă îndemn să vă informați înainte de a achiziționa un ulei esențial. Să nu aveți încredere în toate strategiile de marketing! Documentați-vă, întrebați, citiți studii clinice, cautați acei producători transparenți, care oferă informațiile privind calitatea produselor.
Să nu lăsăm ca prețul să fie singurul indicator și să decidă pentru sănătatea noastră!
Să fim responsabili când alegem să folosim un ulei esențial!
Și în general, să ne asumăm alegerile în viață!
Material oferit de
Meda Poncişu – chimist şi psiholog
Referințe:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3821145